Какво е Capture? 1 от 2


Какво е Capture?

автор: Даниел Мюлер

Capture

Capture представлява процеса на запис на видео върху твърдия ви диск. На първо място, за да сте в състояние да правите това ще ви трябва TV Tuner или Capture карта. Съществуват различни видове такива карти на пазара, като цената им варира от 30 до 80 долара. Разликите в цените се формират поради наличието на някои екстри при по скъпите модели, като FM Radio, допълнителни възможности за включване на устройства, дистанционно управление и други. След като вече сте се сдобили с TV Tuner или Capture кара самият процес на capture не е много сложен. Можете да използвате софтуера получен заедно с хардуера при покупката или да ползвате програми, като Virtual DUB, Adobe Premiere и други. Какъвто и софтуер да ползвате ще се наложи да направите редица настройки преди да прехвърлите видео сигнала на диска. По-важните от тези настройки са:

Set capture file: избирате име на файла, който ще съдържа видео откъса на твърдия ви диск и пътя до него. (При първоначален capture това винаги е avi файл)

Video format: Размерност на видеото (разделителна способност). Тук трябва да поекспериментирате малко, за да видите колко може да издържи вашия хардуер. За по-големи разделителни способности трябва да имате по-бърз процесор и бърз хард диск. По-нататък предложените тестови резултати са направени на Celeron 333 пуснат на 390Mhz и твърд диск Maxtor 10.2GB 5400rpm. При тази система най-удачно е използването на резолюция 320х240. Ако имае по-добра система може да ползвате 352х288. По-високи разделителни способности едва ли ще ви донесат по-добро качество, така че не препоръчвам да ги ползвате. Това е така поради характера на телевизионния сигнал или на видео сигнала. Друг е въпроса, ако сваляте филм от DVD, но за това ще говорим по-натаък.

Video source: източник на видео сигнала. При capture на телевизионна програма PAL TV. При capture от видео камера AV. Тук може да предприемете и други много полезни настройки на контраста, яркостта и цветността на видео файла.

Audio format: Задавате вида на звука. Препоръчвам да използвате PCM wav stereo 44KHz 16bit 172Kbit/s. Ако ползвате някакъв компресиращ формат (примерно mp3) ще изпитвате най-вероятно затруднения, тъй като и тази компресия изисква процесорна мощ и ще пречи на видео capture-a. Освен това ако смятате после да редактирате видео филма при друг звук съм срещал доста проблеми. След като веднъж имате филма на хард диска можете да промените аудиото в mp3 формат, което вече не става в реално време и следователно не рискувате насичане на картината.

Compression: На видовете компресори/декомпресори (compressor/decompressor) наричани слято codec ще се спрем по-нататък по-подробно.

Capture Settings: Тук избирате дали да записва и звука или само видео. Освен това задавате колко кадъра в секунда ще е вашето филмче. Най-често ползвам 24, тъй като човешкото око така или иначе не може да разпознае повече. Това означава, че човек няма да прави разлика между филм записан на 24 кадъра в секунда и същия съдържащ да кажем 30 кадъра в секунда.

Сега ще обърна внимание и на различните видове компресори (codec) по-подробно:

Uncompressed: В случая не се ползва никакво компресиране на данните. Това означава, че качеството се запазва 1:1 с оргинала, но както ще видите и в тестовете това е на много висока цена. Цената е свободното ви просранство на твърдия диск. На практика такъв тип видео филми няма да срещнете никога. Удобен е само, ако искате да поекспериментирате. В смисъл да запазите едно филмче (казвам филмче, защото то наистина трябва да бъде кратко - максимум към 1-2 минути) на диска си и след това да го превръщате в ново, чрез други компресори. Така ще видите кой е най-подходящ.

MPEG-1 и MPEG-2: Това са два формата, които не могат да се ползват направо в процеса на capture. Това е така, защото самото кодиране е сложно и отнема доста време и е невъзможно да се постигне в реално време. За превръщането на avi филмче в mpeg (разширение mpeg или mpg) ще ви трябва допълниелен софтуер. Той обаче е доста скъп, а безплатние програми, които вършат тази работа не са много качествени. Като добро решение аз препоръчвам Xing MPEG Encoder. Филмите в MPEG-1 или MPEG-2 формат се доближават доста до по-горе описания некомпресиран формат и ако държите на качеството това трябва да е вашия избор. Все пак видео файловете са доста големи и грубо казано 1 минута видео със звук заемат около 10MB. За всички, които искат да намалят ползваното дисково просрансво препоръчвам да изберат някой от следващите компресори.

 

следваща страница >>