Inno3D Tornado GeForce2 MX 400 32MB TwinView + TV-Out

Поредният обикновен GeForce или нещо повече?

Производител: InnoVISION Multimedia
Цена: ~ $100
Системни изисквания: Intel Pentium III, AMD Athlon, Duron; 64MB RAM, Win95 OSR 2 или по-нов.

Кирил Георгиев
dreamer@savagenews.com

Безспорно серията GeForce2 MX е една от най-продаваните видео карти в целият свят. Едва ли има има фирма производителка на видеоплатки, която не вгражда чиповете GeForce2 MX в своите продукти. С други думи изборът на една такава платка е огромен - GeForce2 MX платки се предлагат от световнонеизвестни фирми като I-CHANCE до такива от ранга на ASUS или ако щете Creative. В тази статия ще обърна внимание на такъв продукт на компания от златната среда.

InnoVISION Mutimedia не е нова компания, едва през последните две години предприе мерки за развитието си и за популяризиране на продуктите си, които се отличават с агресивност. Продуктите на компанията започват със традиционните за InnoVISION платки, базирани на чипове на Trident и SiS като Blade 3D, BladeXP, и др. на Trident и примерно SiS 315. InnoVISION Multimedia също така предлага и продукти базирани на Savage4 както и Savage2000 - чипа, който се оказа най-големият резил на S3. Inno3D (търговската марка на InnoVISION Multimedia) също си сътрудничи и с редица други производители на графични чипове като PowerVR (KYRO I/KYRO II/KYRO III), но това с което компанията стана известна е своите NVIDIA базирана графични продукти от серията GeForce2.

What's Inside?

Inno3D GeForce2 MX 400 32MB TwinView TV-Out пристигна в пълна опаковка (retail package) в която освен самата платка ще намерите упътване за инсталация, S-Video към RCA адаптер и MegaPack Bundle. Value версиите идват в същите retail кутии, но не съдържат MegaPack Bundle в който има следното:

  • 1x CD с драйвери, което съдържа и лицензирана версия на 3DMark2000 както и Result Browser. Също така в него ще намерите 3D Deep, Colorific и DirectX 7. CD-то е версия 1.5.
  • 1x CD с WinDVD 2000 v2.6 (двуканална аудио версия) - софтуерен DVD плеър.
  • InnoCreation Media Gallery - 1 CD със природни снимки.
  • 1x CD с Ulead PhotoImpact v5.0.

Inno3D GeForce2 MX 400 32MB TwinView + TV-Out

Както се разбира от името платката има както изход за 2 монитора (TwinView), така и TV изход. Платката е реализирана в обичайния цвят за тайванските производители цвят, а паметта е разположена в 4 чипа по 8Мб. Тя е разположена в горната част на платката и има време на достъп от 5ns (наносекунди), което съответства на 200MHz. TV енкодера, който се ползва в този MX в широко използваният Conexant Bt868. Активното охлаждане е единствено плюс тъй като производители като Gainward, Gigabyte и Abit имат модели само с пасивно охлаждане. Ето и снимка на платката:

Всъщност снимката, която ви предлагам е на модела без TV изход, но в интерес на истината друга разлика едва ли ще откриете. А сега нека да хвърлим един по-обширен поглед върху драйверите които използвах, а те бяха версия 12.90 за Win9x/ME.

Стандартните за всяка видеокарта Display Properties.

Тук виждате стандартния GeForce2 панел.

Direct3D контролен панел.

OpenGL контролен панел.

Нивата на FSAA (Full Screen AntiAlasing) се избират лесно.

Този панел ви дава възможност да вдигнете работната честотата както на GeForce2 MX 400 процесора така и на паметта. ако панелът липсва заредете regedit и стигнете до този ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\NVIDIA Corporation\Global\NVTweak

След като вече сте там натиснете с дясното копче на мишката върху надписа "coolbits" след което кликнете върху "modify" от появилото се меню. като value data задайте следния номер: "3". ако това не помогне и все още не ви се е появило "Clock Frequencies" меню след рестарт на машината значи драйверът, който ползвате не поддържа тази функция.

Оттук се определя трансфера на AGP слота.

Драйверите включват и малка програмка, която седи в system tray-я и дава бърз достъп до най-важните менюта.

Корекция на цветовете при видеоизображения се извършва от този панел.

TV-Out

TV-Out-а бе тестван с помоща на 21 инчов телевизор Samsung Hitron Black. Изображението бе почти еднакво с това на Diamond Viper II TV-Out, но все пак имаше една разлика - то беше малко по-тъмно. За радост драйверите предлагат определени настройки за коригирането на този "проблем".

Главният TV-Out контролен панел.

Оттук се избира стандарта, на който ще се работи с телевизора.

Корекция на цветовете се извършва от този панел.

Този панел пък ви дава достъп до функции като корекция на мястото на изображението на телевизора и т.н.

NVIDIA TwinView

Опитвайки се да предложи нещо повече на масовата аудитория NVIDIA взе пример от Matrox с Dual Head и S3 Inc. с DuoView и включи поддръжка на два монитора едновременно като нарече технологията TwinView. Естествено бе, NVIDIA да не предложи качеството, което Matrox ни даде с Dual Head, но поне популяризира TwinView и сега почти всяка компания, производител на GeForce2 MX базирани може да се похвали с TwinView версия. Inno3D предлага качествен образ и на двата монитора (използваx 19" Hansol 900P като главен монитор и 15" Hansol 501P за второстепенен). За съжаление Win9x/ME драйвери, версия 12.90 по някаква странна причина просто не извеждаха половината функции, но и цялото управление бе на много ниско ниво като изпълнение. Не така седяха нещата под Windows2000 с драйвери, версия 14.20. Под тази операционна система функционалността на TwinView се разгърна.

TwinView функцията е забранена.

При Clone Mode еднакво изображение се появява и на двата монитора.

При Horizontal Spam лявата част на десктопа се появява на левия монитор, а дясната съответно на десния.

При Vertical Spam горната част на десктопа се появява на единия монитор, а долната съответно на другия.

Този панел ви дава достъп до функцията за корекция на мястото на изображението върху избрания монитор.

Display Timing панел.

Това беше ограничението за втория активен монитор, макар той да поддържа резолюции до 1280x1024 при 60Hz.

2D изображение

Преди време имах "уникалната" възможност да тествам GeForce2 MX базираният 3D ускорител на MSI - MS818 + TV Out и честно казано бях изключително разочарован от предложеното от него качество на 2D изображение (възможно е да съм попаднал на дефектна бройка). За щастие при Inno3D 2D качеството е много по-добро, но определено изостава от ATi Radeon и Diamond Viper II.

3D изображение

Претенции към 3D качеството на тестваните игри нямам, но за съжаление се натъкнах на известни проблеми. Един от тях бе, че така и не успях да подкарам Moto Racer 1 - една стара игра, но класика в жанра. Самият проблем бе, че след като се направят всички настройки в играта и се стигне до самата игра се появява само задния фон, но нищо повече.Вие си управлявата мотора, чувате звуците, усещате как се удряте в стените но виждате единствено това:

Пробвах драйвери 12.90, 12.41 както и 5.33, но при всеки от тях положението бе едно и също. За радост този проблем в Moto Racer 2 не съществува. Между другото в момента се разработва Moto Racer 3 :) Също така се появи проблем с UT при включен FSAA режим, но за това по-късно. Следващият проблем бе с Quake3: Arena v1.11 и съществуваше само при Normal Settings независимо дали се използва копресия на текстурите или FSAA. При Hiqh и Max настройки нямаше проблем. Става дума за небето. Просто е едноцветно и не търпи промяна. Нито се виждат облаци нито нищо.

FSAA (Full Screen AntiAliasing)

Ако трябва да обясня FSAA по най-простия възможен начин ще кажа, че FSAA до известна степен премахва ръбовете. Това става чрез вътрешно рендиране на по-висока разделителна способност макар да играете на 640x480, 800x600 или 1024x768, което е и горната границата при използване на FSAA. За съжаление рендирането на по-висока резолюция води до рязък спад в производителноста на графичната карта. Хубавото, обаче, е че за разлика от T&L не е нужно играта да има специална поддръжка за FSAA.

Overclocking

Тъй като вече имаме фабрично овърклокната памет (от 166 на 185Mhz) на видеокартата Inno3D GeForce2 MX 400 TwinView + TV Out възможностите и за потенциално увеличаване на честотата на работа не са големи. В летните жеги 5 наносекундната памет издържа до честоти от около 196MHz, а на 200MHz вече се забелязват визуални проблеми (артефакти). С други думи разликата между стандартната честота на GeForce2 MX 400 (166MHz) и постигнатата от мен 196MHz прави 30Mhz. Положението е почти същото при процесора инсталиран върху платката на Inno3D. Той работи на стандартната си честота 200MHz, но оказа "съпротива" едва при 235-240MHz, честоти при които започна да "замръзва" екрана. Като стабилна честота мога да определя 230MHz. Съвсем друг е въпроса каква е далаверата от такъв овърклок. Следващите графи ще ви представят положението по-ясно.