zaglavie.gif (2235 bytes)

/ Не е от Карбовски /
/б.ред. - И от Стайнбек не е.../

автор: Цанко Стоянов - Leo

Както всички знаем мишката е задължителен компонент от една съвременна компютърна система, но въпреки това отношението към нея на много от хората ползващи компютри е повече от пренебрежително. Те влизат в магазина за компютърни компоненти и "избират" в повечето пъти моделите които са с най-ниски цени, и едва след като поработят извесно време с нея и тя "здаде Богу дух", или започнат болки в китката разбират че избора им не бил от най-правилните. Та за това седнах да "напиша" няколко реда по темата: Що е то мишка, и ...... какви модели се предлагат на нашият пазар.

mouse05.gif (8353 bytes)

А избора каква мишка ще изберете при следващото си пазаруване, остава изцяло Ваш.

Както много хора, който ежедневно прекарват времето си пред компютъра знаят, че мишката е много важно устройство в състава на едно PC, тя наравно с клавиатурата, постоянно се използва за въвеждане на информация и управление на компютъра. Следователно удобната мишка ще направи работата Ви много по лесна и продуктивна.

ВИДОВЕ МИШКИ :

Както и всички други устройства, мишките биват различни, и то не само по външен вид, а и по принципа им на работа.

Те се делят на "оптико-механични" и "оптически".

ОПТИКО-МЕХАНИЧНИ :

Принципа им на работа е следния : преобразуването на движението на мишката в информация се осъществява от покрито с гума метално топче, което предава своето движение на два пласмасови вала завършващи на края със "зъбчати" дискове. От двете страни на тези дискове има светоизлъчвател и фотоприемник. При движение има прекъсване на излъчвания сигнал, и монтираната на платката микросхема преобразува това прекъсване в електрически импулс който се предава към PC-то. Това колелце не винаги е зъбно, при някой модели това е колелце с отвори или спици. От плътноста на тези отвори, спици и т.н в много от случайте зависи точноста на позициониране на мишката.

Обратното при ОПТИЧЕСКИТЕ мишки няма никаква механика.  За определяне на направлението и скороста  на движение им има монтиран светоизлъчвател и фото приемник. Светоизлъчвателя излъчва светлинен сигнал който се отразява в подложката на мишката, която от своя страна трябва да бъде специална, нещо като рисунка на таблица. В този случай линиите които определят клетките на таблицата поглъщат или обратно отразяват сигнала и играят ролята на "зъбчатото" колелце, и позволяват на мишката да определи параметрите на своето движение.

Преди време обаче Microsoft пуснаха потресаваща оптическа мишка IntelliMouse Explorer, която не се нуждаеше от специална подложка и въобще можеше да работи на всякаква повърхност. В нея е използван много сложен оптически датчик. Компанията KYE Systems / по извесна с търговското си име Genius / също представи аналогична оптическа мишка Genius NetScroll Optical, която също работеше без специална подложка.

Мишките също се делят на ПРОВОДНИ и БЕЗПРОВОДНИ. Първите се съединяват с компютъра с помоща на кабел, а вторите съответно без него, а информацията се предава по радио вълни на специален приемник, който вече е включен с помоща на кабел към порта на компютъра. При равни условия безпроводните мишки разбира се са по удобни : отсъствието на кабел дава по голяма свобода на преместване. Но при тези мишки има два характерни недостатъка : високата цена и необходимоста от замяна на батерийте периодически.

mouse07.gif (7100 bytes)

За момента "исторически" е залегнало правилото че мишките може да се включват към различни портове на компютъра. На първо място към най-ниско скоростния интерфейс т.н. последователен порт или още наричания СОМ-порт / от английската дума Commonication, т.е. "връзка". След това във втората половина на 80-те години компанията IBM пусна серия персонални компютри под названието PS/2, при който е имало специален малък кръгъл порт за мишка, който в последствие е бил наречен на името на компютъра PS/2. В последните две години получи разпространение един друг тип порт - USB /универсална серийна шина/, която е много по бърза и по удобна от COM-порта. В резултат сега може да намерите мишки във варианти с COM, PS/2, USB, че дори и такива с преходници от USB към PS/2 и PS/2 към COM.

Мишките естествено се различават по своите управляващи възможности. По рано по този признак мишките се разделяха на "двубутонни" и "трибутонни". Сега вече се появиха и повече от "трибутонни", но най-популярни се очертава тези със "скролинг" колелце. Те се оказват много удобни при работа с големи текстове, таблици, картинки в Интернет и офис приложенията.

ИЗБОР НА МИШКА

mouse01.gif (6827 bytes)

На първо място-погледнете видът на включване на мишката към компютъра. Ако Вашият компютър е много стар то изборът в повечето случай е само един - СОМ. Ако сте щастливия притежател на по-нова машина и имате и COM, PS/2 и USB то Вашия избор вече се определя от критерийте цена-възможности. В този случай обаче има едно "но", и това е честотата на предаване на данни към компютъра. Мишката закачена към СОМ-порта е най-бавна, следва я PS/2 /40 отчета в секунда/, а най-бърза е тази с интерфлейс USB/125 отчета в секунда/. При PS/2 и USB е възможно да се регулира refresh rate от 20 до 200 !!!, което е напълно достатъчно и за най-тежките приложения.

Друг критерий е количеството бутони. Като правило, в повечето случаи и 2-бутона са напълно достатъчни. Но конструкторите и дизайнерите трябва да се ориентират към три и повече бутонни мишки, с тях бързата и удобна работа е гарантирана, а и наличието на "tablet" в много от случаите си е направо задължително, но това е тема на друга статия.

И за последно - нуждаете ли се от оптическа мишка, или и оптико-механичните ще Ви свършат работа? Моят съвет е вземете си оптико-механическа, за сега те са се наложили в практиката, а и цената им е такава че при износване, повреда и т.н. няма да съжалявате, още повече че с парите за закупуването на една оптическа може да си купите поне няколко оптико-механически.

СЪВЕТИ !!!

  1. Купете си мишка с "скролинг"- те наистина са много удобни при работата с големи документи и Интернет.

  2. Купете си мишка с интерфлейс PS/2 - на нея е възможно да се увеличи reflech rate, а и не заема COM порт.

  3. Ако с мишката има дискета с фирменно програмно осигуряване е най-добре да се инсталира - то дава допълнителни полезни възможности, особено това важи за тези със "скролинг" функций и с по няколко допълнителни бутона.

  4. Не изваждайте или слагайте конекторите на мишката с PS/2 порт при работещ компютър - защото може да изгори порта на РС-то или самата мишка. / И това важи не само за мишките но и за другите периферни устройства /.

  5. Използвайте подходящи подложки, за препоръчване са тези не с пластично покритие, а текстилно - при тях мишката се движи по лесно, а и което е по важно - не се износват толкова бързо плъзгащите елементи. Това осигурява по дълъг живот, и съответно по-малки разходи.

mouse04.gif (6696 bytes)

      6.  Винаги поддържайте подложките чисти, а при зацапване трябва да се почистят : пластичните със спирт, а текстилните с мека четка.

 

ВИДОВЕ МИШКИ НА НАШИЯТ ПАЗАР

Видове >

MITSUMI mouse Classic MITSUMI Scroll Mouse Genius Easy Mouse Genius NetScrol + Genius NetScrol+ Opticall А4 TECH

Fast mouse

A4 TECH Win Easy 4D /www25/ A4 TECH IRW 25 A4 TECH WOP 35 Logitech M-CAA42  

Logitech

Scroll Wheel

 

Logitech Cordless Wheel

 

Logitech Cordless MouseMan Wheel Cordless MouseMan Optical
параметри V
цена : 5-6 $ 7-8 $ 3-4 $ 6-7 $ 34-36 $ 4 $ 13-15 $ 17-18 $ 25-26$ 7$ 10-11 $ 37-39$ 41-43$ ***
тип оптико-механична оптико-механична оптико-механична оптико-механична оптична оптико-механична оптико-механична оптико-механична + IRt оптична оптико-механична оптико-механична оптико-механична+IRt оптико-механична+IRt оптична + IRt
бутони 2 2 2 2+ 2+ 2 2+ 2+ 2+ 2 2+ 2+ 2+ 2+
поддръжка "скролинг" - + - + + - 2+ 2+ 2+ - + + + +
Налични интерфлейси Serial, PS/2 Serial, PS/2 PS/2* Serial, PS/2 PS/2, USB, P+U Serial* PS/2, Serial, USB, Combo PS/2 PS/2, USB Serial, PS/2 PS/2, USB PS/2, USB PS/2, Serial PS/2*
Наличие на допълнителни бутони - - - - 2+ - 2 scroll +3b 2 scroll +2b 2 scroll +3b - - - 1+ 1+
Предимства изключчително дълготрайна ниска цена за добро качество няма удобна, ниска цена допълнителни бутони лесно подвижна допълнителен "scroll" голям ъгъл на приемане на IRt много добра цена за такава мишка удобна и за двете ръце удобна и за двете ръце + scroll обикновенна мишка само че безпроводна голям обхват до 2м много голяма точност на позициониране
ВИД Mausclass.gif (9311 bytes) Mausscroll.gif (12635 bytes) easymouse.jpg (9687 bytes) netscroll+.jpg (18009 bytes) netscrolloptical.jpg (7246 bytes) h_ok520.jpg (1476 bytes) www-25.jpg (13137 bytes) irw-25.jpg (6949 bytes) h_optical_4dpp.jpg (2166 bytes) logitech_2b.jpg (2379 bytes) logitech_wheel.jpg (3589 bytes) logitech_radio.jpg (10016 bytes) cordless_mmw.jpg (6527 bytes) logopcord.jpg (4493 bytes)

Естествено че с гореописаните "мишлета" не се изчерпват марките и моделите на нашия пазар. Но от тези който не присъстваха в таблицата, бих Ви посъветвал да обърнете внимание на мишките на Microsoft. Те са изключително удобни като форма, и са извесни с пословичната си издръжливост, но не са добре приети от тези който работят с OS Linux - това е на   шега - разбира се.

Е това е всичко за сега, и надявам се следващия път когато настъпи време за "пазаруване" да си спомните за прочетеното по горе.