Тестове   

Всички изтествани охладители са универсални - както за Intel PIII Coppermine & Tualatin, Celeron & CeleronII процесори, така и за AMD Duron / XP/Thunderbird (Socket A / 462)  процесори.
Решихме да тестваме охладителите с Pentium III процесор не поради някакви лични приумици. Това не е тест на самите процесори и основното условие е тестовата постановка да бъде еднаква за всички кулери.  Все пак - защо избрахме PIII, а не AMD процесор:

За да сме сигурни в коректността на измерената температура трябва да разполагаме с установка, мереща температурата в центъра на повърхността на ядрото. С такава апаратура естествено не разполагаме нито ние, нито кой да е домашен потребител. След като този вариант отпада, остава един единствен сигурен начин за мерене - с вграден в процесора вътрешен температурен датчик. Такъв датчик има в Celeron/PentiumIII процесорите, но няма в Duron/Thunderbird процесорите. Всички Duron/Thunderbird системи, разполагат с външен термистор, разположен под процесора, който мери каквото му падне, но в никакъв случай температурата на ядрото. Естествено, всеки производител на Socket A дънни платки твърди, че неговата система е достатъчно точна. Това малко изглежда като да мериш температурата на леда на полюса и оттам чрез съответната формула да установиш температурата в иглуто на ескимоса...
Така че, имаме налице достатъчно реални причини да изберем PIII система за тестове с цел да бъдат постигнати реални резултати. 

Ето и нашата тестова установка:

Моделите D3T и D3TB се различават единствено по типа на лагеруване и затова резултатите им са представени общо.
Аналогично, наличието на аларма при модела D5TBA не води до различни показатели спрямо D5TB и моделите са представени общо.

Всички тестове са проведени с програмата CPU Burn, специално създадена за натоварване на процесор, като резултатите са получени с помощта на следящия софтуер Asus Probe.
Всички тестове при натоварване са с продължителност 40 минути.
Тестовете са проведени с две кутии за да се покаже разликата между кутия с добро общо охлаждане и такава без охлаждане.

Ето и самите резултати:

модел охладител при нормална работа след 40мин. при 100% натоварване
кутия Genius обикновена кутия
D5TB; D5TBA 33°C 49°C 55°C
MT1AB 34°C 53°C 57°C
D3T; D3TB 34°C 54°C 60°C
D2T 36°C 60°C 68°C
CU1TB 39°C 70°C 81°C

Потвърждава се старата максима - колкото по-голям, толкова по-добър... Трябва да споменем, че всички охладители се справиха с основната им задача - не допуснаха забиване на системата. Наистина при кутия без охлаждане малкият меден CU1TB е близо до границата на прегряване, но нека не забравяме, че тестовете се провеждат с овърклокнат процесор, с повишено напрежение и превишават системните допуски за този охладител. При честоти до 1GHz не смятам, че ще срещнете проблеми с медния охладител.
Определено над всички изпъква TITAN D5T серията, не само със страхотните температури, които поддържа, но и с безшумната си работа и ниска цена.

Тази статия няма за цел да покаже кой е най-добрия TITAN охладител. Еднозначно такъв просто няма и всичко зависи от конкретната ситуация...
Естествено, ако сте с новия Athlon XP 1900+, най-добрия избор ще е D5T, но ако сте с 700-800Mhz процесор той е излишен и  CU1TB се превръща във ваш фаворит. Ако пък имате гигахерцов процесор и малка кутия ще трябва да се ориентирате към някой от останалите три модела.
Целта на статията е да покаже, че най-накрая и в България има възможност да се подбере подходящия за ситуацията марков охладител с добри качества, доказан произход и ниски цени.

Благодарим на фирма Аргус Компютри за предоставените за тестове охладители.


начало D2T D3T D5T MT1AB CU1TB тестове

автор:KOD